NT2 - Nederlands als tweede taal

 

Ervaring als taaldocent

Als docent Turks voor beginners en gevorderden heb ik al een ruime ervaring opgedaan als taaldocent. Lesgeven is inmiddels een grote passie van mij geworden.
In de afgelopen jaren ben ik een aantal keer benaderd met de vraag om Nederlands taalles te geven aan Turken. Tijdens cursussen NT2 wordt vaak het Engels als steuntaal gebruikt, maar veel Turken beheersen het Engels onvoldoende om de lessen goed te kunnen volgen. Doordat ik de Nederlandse grammatica kon uitleggen in het Turks, werd het wel mogelijk om de cursus te volgen. Tijdens deze bijlessen besefte ik dat het geven van Nederlands ook erg leuk is. Daarom ging ik op zoek naar een passende opleiding en dat werd de duale opleiding tot gecertificeerd docent NT2 bij Radboud in'to Languages te Nijmegen.

 

Opleiding tot gecertificeerd docent NT2

Aan het begin van de opleiding verwachtte ik vooral geschoold te worden in de theoretische aspecten van het docentschap. Daarnaast hoopte ik mijn praktische vaardigheden te verbeteren.
Tijdens de opleiding heb ik het praktijkdeel uitgevoerd bij de Volksuniversiteit Oss. Bij deze volksuniversiteit worden cursussen NT2 aangeboden op verschillende niveaus, van A0 tot B2. Mijn stage betrof de cursussen met niveau A0 tot A2. De opleiding heb ik inmiddels afgerond en ik ben lid van de Beroepsvereniging van NT2-docenten (BVNT2).

 

Cursus NT2

Ik geef les aan volwassenen en maak o.a. gebruik van het boek Van start (middengeschoolden naar NT2-niveau A2). Tijdens de les maak ik gebruik van audio-visuele middelen, zoals filmpjes op YouTube.